Güneş sonsuz bir enerji kaynağıdır,bu sonsuz enerji kaynağından temiz ve ucuz bir şekilde fayda sağlamak mümkündür. Ev çatılarında Güneş Enerjisinden elektrik üretimi son günlerde giderek popüler bir konu haline gelmektedir. Peki güneş panelleri nasıl çalışır? Güneş paneli ile güneş ışığnı evimizdeki tüm ihtiyaçlarımızı sağlayacak şekilde nasıl kullanırız? Ev için Güneş Paneli Hesaplama Nasıl Yapılır? Evinize Kuracağınız Güneş Enerjisi Sistemi ile ne kadar Elektrik üretebilirsiniz gibi tüm soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Ev için Güneş Paneli Hesaplama
Güneş Enerjisinden faydalanarak ihtiyaç duyduğunuz elektriği üretip tasarruf sağlarken , fazla ürettiğiniz elektriği şebekeye satabilirsiniz. Bu sonsuz enerji kaynağı ile aynı zamanda doğa dostu temiz bir üretim gerçekleştirirsiniz.
Ev için Güneş Paneli hesaplama ve tasarımını etkileyen ana faktörler şunlardır ;
- Çatı Alanınız
- Yıllık/Aylık Elektrik Tüketiminiz
- Elektrik Sözleşme Gücünüz
Bu ana faktörlerin tasarımınızı nasıl etkileyeceğini incelemeden önce Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Sistemini Genel hatları inceleyelim.
5 Adımda Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sistemi
1-) Güneş Panelleri Güneş Işığını Yakalar
2-) Solar Inverterler Güneş Enerjisini Kullanılabilir Elektriğe Dönüştürür
Inverterler , güneş panelleri tarafından üretilen elektriği (DC Elektrik) evinizde kullanılır formata (AC elektrik) dönüştürürler. Bu özellikleri sayesinde Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sisteminin Güneş Panelleri ile birlikte en önemli bileşenidir. Üretilen Elektrik inverterdan çıktıktan sonra evinizdeki elektrikli aletleri güvenle çalıştırabilir. Inverterler aynı zamanda güneş panellerinin verimli bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Inverterler şebeke bağlantılı , şebekeden bağlantısız (akü bağlantılı ) ve hibrid (hem akü hem şebeke bağlantılı inverterler olarak 3’e ayrılabilir. Ev için kullanılan inverterler genel olarak 10 kW , 5 kW , 3 kW gibi güçlere sahiptir.
3-) Üretilen Elektrik Enerjisi Evde Kullanılır
Güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektrik, o anda ev içerisinde elektrik tüketimi varsa elektrik ihtiyacımız karşılar. Her şey şu an nasıl çalışıyorsa aynı şekilde çalışmaya devam eder.. Hiçbir şeyi değiştirmek zorunda değilsiniz. Güneş panelleriniz tüm elektrik ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar enerji üretmiyorsa endişelenmeyin. Şebeke hattına hala bağlısınız, böylece ihtiyaç duyduğunuzda şebekeden otomatik olarak ihtiyacınız kadar elektriği alabilirsiniz.Peki kullandığınızdan daha fazla elektrik üretirseniz ne olur? Hadi bu sorunun cevabını bulalım.
4 – Güneş Enerjisinde Üretilen Fazla Elektrik Şebekeye Gider
Bir güneş enerjisi sisteminiz oldu?unda geleneksel dağıtım hattına bağlı olmak mantıksız görünebilir, ancak şebekeye bağlı olmanın avantajları vardır. Güneş panelleri güneş doğduğunda elektrik üretir, ancak geceleri güneş enerjisi üretemediğimizde, kışın güneşin olmadığı günlerde elektrik kullanmaya devam ederiz. Bu yüzden şebekeye bağlı kalmak önemlidir. Ayrıca ülkemizde evimizde fazla ürettiğimiz elektrikten kazanç sağlamamızda mümkündür. Sistemin çalışma şeklini daha iyi anlamak için gelin 5. adımımıza geçelim.
5 – Aylık Mahsuplaşma
Bu son bölüm için, aylık mahsuplaşmanın ne olduğunu bilmemiz gerekir. Aylık mahsuplaşma, tükettiğimizden daha fazla elektrik ürettiğimizde ya da şebekeden elektrik ihtiyacımızı karşıladığımızda nasıl bir hesaplama yapılacağını anlatır. Kısaca aylık mahsuplaşmada ay sonunda net olarak şebekeye verdiğimiz elektrik ve şebekeden aldığımız elektrik karşılaştırılır ve net bir hesap ortaya çıkarılır.Eğer ay sonundaki net hesaplamada evimiz için şebekeden daha fazla elektrik çektiysek sadece bu miktar dağıtım şirketi tarafından faturalandırılır. Eğer biz şebekeye daha fazla elektrik verdiysek bu durumda şebekeye verdiğimiz miktarda elektriğin bedelini herhangi bir vergilendirmeye tabi olmadan dağıtım şirketinden tahsil ederiz. Bu konuyu detaylı olarak açıklayan aylık mahsuplaşma yazımızı okuyabilirsiniz.
İşte evimizde Güneş Enerjisinden elektrik üretiminin , üretilen elektriğin kullanılmasının ana başlıkları bunlardır. Şimdi Güne?ş Enerjisi Elektrik Üretim Sisteminin temel prensiplerini anladıktan sonra Ev için Güneş Paneli Hesaplama ve Tasarım konusundaki ana kriterleri inceleyelim.
Ev için Güneş Paneli Hesaplama
- Çatı Alanı: Evinizde Güneş Enerjisi ile Elektrik üretmek istediğinizde kullanacağınız en uygun alan çatınızdır. Çatı Alanınız ne kadar Güneş Paneli monte edebileceğiniz ile ilgili en önemli fiziki faktördür. Piyasada sıklıkla kullanılan Güneş Paneli boyutları (60 hücreli modeller) 1 metre genişlikte ve 1,6 metre uzunluktadır. Yani her bir panel ortalama 1,6 m2 alan kaplar diyebiliriz. Panel yüzey alanı ve çatı alanınızı birbiri ile orantıladığınızda kabaca ne kadar panel monte edebileceğinizi bulabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka konu çatı alanında gölge etkisi yaratabilecek baca , klima ünitesi v.b. ürünlerdir. Bunların gölgesinden sonra bulunacak net çatı alanı asıl panel yerleşim alanını bizlere verecektir.
- Yıllık/Aylık Elektrik Tüketiminiz : Elektrik tüketim miktarınız yine bir başka önemli kriterdir. Bizler Güneş Enerjisi sisteminizin yıllık üretim miktarının elektrik tüketiminiz ile orantılı olmasını öneriyoruz. Yıllık elektrik tüketiminizi her ay gelen elektrik faturasında “geçmiş yıl tüketimi” başlığı altında bulabilirsiniz.
- Elektrik Sözleşme Gücünüz : Ülkemizde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik ve düzenlemelere bağlıdır. Bu yönetmeliklere göre evinizin çatısına kuracağınız Güneş enerjisi sisteminin toplam gücü , evinizin elektrik sözleşme gücünden daha fazla olamaz. Yeni yapılarda genelde 10 kW ve üzeri güçlerde kurulu güce sahip olunsa da eski evlerde sözleşme gücü düşük olabilmektedir , bu konuyada dikkat edilmelidir.
Sonuç
Güneş Enerjisinin kullanımı tüm Dünya’da ve Ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır. Ev çatılarında Güneşten Elektrik Üretmek hem tasarruf etmenizi hem de doğayı korumanızı sağlayan mükemmel bir yatırım seçeneğidir.
Ev için Güneş Paneli Hesaplama yapmak için Güneş Enerjisi sisteminin nasıl elektrik ürettiğini bilmeniz , gölge unsurları hariç net çatı alanınız , yıllık elektrik tüketiminiz ve elektrik sözleşme gücünüz oldukça önemlidir. Bu kriterlerden sonra en doğru kapasiteyi kabaca hesaplayabilirsiniz.
Güneş Enerjisiyle ilgileniyor musunuz? Hemen Fons Solar ile iletişime geçip uzman ekibimizden randevu alın.