Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Aylık Mahsuplaşma
Bu yazımızda Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Aylık Mahsuplaşma nedir, üretilen fazla elektrik nasıl kullanılır ve tasarruf sağlanır sorularına 12 Mayıs 2019 tarihli Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında detaylı bir anlatımı yer almaktadır.
Yönetmelik
Ülkemizde 2012 yılında yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği ile tüm bireysel ve tüzel kişilere kendi tükettiği elektriği üretme hakkı tanınmıştır. Özellikle bireylerin en kolay kullanabileceği üretim kaynağı Güneş Enerjisi Sistemleridir. Yayınlanan yönetmelikle öncelikle bireylerin ve tüzel kişilerin elektrik enerjilerini üretip bunu kendi öztüketimlerinde kullanarak hem hatlarda oluşan kayıpların önüne geçmek, hem de ülkemizin enerjide ki dışa bağımlılığını azaltmaktır.
2019 yılında yayınlanan güncel yönetmelikle özellikle çatılara kurulacak Güneş Enerjisi Santrallerinin önü açılmıştır. Bu yönetmelikle fabrika alanlarında , otellerde, hayvan çiftliklerinde , soğuk hava tesislerinde ,endüstriyel çatılarda , otellerde , evlerde elektrik üretilerek tasarruf sağlanabilir. Yönetmeliği detaylı incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Yönetmeliğin getirdiği yenilikleri anlamak için;
- Öztüketim Nedir ?
- Mahsuplaşma Nedir ?
- Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Aylık Mahsuplaşma Nedir ?
- Öztüketim Tesislerinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir ?
Öz-Tüketim
Evinizin ,fabrikanızın ya da herhangi bir çatı alanınıza kurulumunu yapacağınız Güneş Panelleri elektrik üretmenizi sağlar. Üretilen bu elektriği tüketiminiz var ise kullanabilir, tüketiminiz yok ise şebekeye verebilirsiniz.
Güneş Enerjisi ile ürettiğiniz elektriğin şebekeye hiç verilmeden direkt kendi sisteminizde kullanılmasına Öztüketim denir. Basit bir örnek ile açıklayacak olursak ; evinizin çatısına kurduğunuz Güneş Enerji Sistemi 5 birim elektrik üretmekte, bu esnada evinizde klima-buzdolabı-ütü-televizyon çalışmakta ve bunların toplam enerji tüketimi 5 birimdir. Bu esnada çatı ürettiıiniz elektrik direkt evinizdeki sistemi besler, bu öztüketim sisteminin kabaca açıklanmasıdır. Peki güneş sistemi gece elektrik üretmemektedir, ya da bazı durumlar o anda üretimi yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda elektrik tasarrufunu tam olarak açıklamak için Mahsuplaşma kavramını anlayıp sistemi Öztüketim & Mahsuplaşma ile birlikte düşünmek gerekmektedir.
Mahsuplaşma
Güneş Enerjisi Sistemleri mantıken gece elektrik üretimi yapamaz buna rağmen bizler elektrik tüketimlerimizin çoğunu akşam saatlerinde yaparız. Bununla birlikte Güneş Enerji Sisteminin üretim yaptığı gündüz saatlerinde ise genel olarak tüketim oranımız minumumdadır. Peki bu durumun elde ettiğimiz kazanca olumsuz bir etkisi var mıdır ?
Mahsuplaşma sistemi fazla üreterek elektrik şebekesine verdiğimiz elektrik ile ihtiyaç oluştuğu için şebekeden aldığımız elektriğin parasal değerinin birbirini dengelemesidir. Biraz karışık olabilecek bir kavramı basit bir örnek ile açıklar isek;
Çatınızdaki güneş enerji sisteminin saatte 5 birim elektrik ürettiğini varsayalım. Aynı zamanda evinizde çalışan buzdolabı ise 1 birim elektrik tüketmektedir. Bu 1 birimlik tüketim öztüketim metodu ile üretiminiz tarafından karşılanır fazla kalan 4 birim elektrik ise elektrik şebekesine verilir. Bu 4 birim elektrik hesabınıza alacak olarak kayda alınır. Gece tüketim yaptığınız zamanlarda ise tüketimleriniz hesabınıza borç olarak kaydedilir. Bu saatlik hesaplamaların birbiri ile karşılaştırılması sonucunda o gün alacaklı mı borçlu mu olduğunuz hesaplanır. Buna kabaca Mahsuplaşma sistemi diyebiliriz. Bu hesaplama her gün için sistemde otomatikman hesaplanır ve ay sonunda alacaklı ya da borçlu olduğunuz bir fatura oluşur.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Aylık Mahsuplaşma Nedir ?
Güneş Enerjisi Elektrik Üretim piyasasının uzun zamandır beklediği Aylık Mahsuplaşma nedir , ne gibi avantajlar sağlamaktadır. Türkiye Enerji Piyasası için devrim özelliğinde ki bu düzenlemeyi daha iyi anlamak için detaylı bir şekilde konuyu ele almak gerekmektedir.
Üst kısımda genel hatları ile üretilen elektriğin , öz tüketimde kullanılması nedir , mahsuplaşma sistemi ile nasıl birlikte çalışır sorularını açıkladık. 2019 tarihli yeni yayınlanmış olan yönetmelikteki Aylık Mahsuplaşma kavramı tüm bu işlemlerin nasıl yapılacağını düzenlemektedir.
Yönetmelik Maddelerine Göre ;
- Güneş Enerjisi ile Fazla Üretilerek Elektrik şebekesine verilen elektrik saatlik bazda tespit edilir
- Üretimin yetersiz kaldığı ya da üretimin olmadığı anlarda (gece vakti v.b.) şebekeden alınan elektrik saatlik bazda tespit edilir
- Şebekeden alınan ve şebekeye verilen tüm bu elektrik miktarları aylık bazda bir araya getirilerek buna göre elektrik faturası oluşturulur.
- Uygun Aboneliklerin aylık bazda fazla ürettiği elektrik 10 yıl süre ile satın alınır.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Aylık Mahsuplaşma işlemi genel hatları ile bu şekilde yapılır. Aylık Mahsuplaşma sayesinde örnek olarak fabrikanızın kapalı olduğu Pazar Günleri üretilen elektriği Pazartesi günü çalışma esnasında kullanarak tasarruf edebilirsiniz.
Öztüketim Tesislerinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Öztüketim Amacı ile kurulan tesislerde aylık bazda fazla elektrik üretilmemesine dikkat edilmelidir. İlgili Yönetmeliğe göre tüketim ve üretim noktası aynı yerde olup ürettikleri elektriğin tamamını şebekeye vermeyen tesislerin başvuruları 5. madde 1. fıkra (ç) bendi kapsamında yapılmaktadır.
Bu kapsamda kurulan tesislerin aylık mahsuplaşma sonrasında fazla ürettiği net elektrik bedelsiz olarak alınmaktadır. Bu sebeple 10 kW üstü kurulu güce sahip tesislerin kapasitesi belirlenirken , tüketim ve üretim miktarları dikkatle incelenmeli ve gereksiz kapasitelerde yatırım yapılmamalıdır.
Sonuç
12 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği uzun süredir beklenen aylık mahsuplaşma düzenlemesini gerçekleştirmiştir.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Aylık Mahsuplaşma düzenlemesi ile çatı projelerinde büyük bir ivmelenme beklenmektedir. Bu düzenleme ile
- Saatlik Mahsuplaşmadan , Aylık Mahsuplaşmaya geçiş tesislerdeki tasarruf oranını arttırmaktadır.
- Bu düzenleme ile fabrika gibi büyük üretim alanlarının Güneş Enerjisi kullanımının önü açılmıştır.
- Şebekeye verilen ve şebekeden alınan elektrik aylık bazda belirlenmektedir.
- Başvurusu 5.1.(ç) kapsamında yapılan tesislerin kapasitelerinin dikkatli bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Aylık Mahsuplaşma yöntemi sayesinde gündüz üretttiğiniz fazla elektrik boşa gitmez fazla üretiminizden gelir elde edebilirsiniz. Esasen Güneş Enerji Sistemlerinin dünyada desteklenmesinin en büyük amacı elektriğin üretildiği yerde tüketilmesini sağlamaktır. Öztüketim&Mahsuplaşma ve fazla elektriği satma yoluyla da bireysel tüketicilere bu sistem çekici hale getirilmiştir.
Bir çok avantajını anlattığımız Güneş Enerjisi Sistemlerini vakit kaybetmeden evinizde, fabrikanızda , işyerinizde uygulamak için Fons Solar olarak uzman kadromuzla bir telefon uzağınızdayız.
Güneşe Dokun, Geleceğe Dokun!