Evsel Güneş Enerjisi Sistemi Elektrik Üretimi izin süreçleri nelerdir, 10 kw altı yönetmelik ne demektir? izin süreçlerinin maliyeti nedir? Evde elektrik üretmek için nasıl izin alabilirim ? Sizler için hazırladığımız bu yazıda bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Evsel Güneş Enerjisi Sistemi Elektrik Üretimi izin süreçleri konusuna ek olarak Öztüketim&mahsuplaşma konusunda hazırladığımız yazıyı ve elektrik satışı ile ilgili hazırladığımız yazıyı okuyabilirsiniz.

Öncellikle belirtmek isteriz ki elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde kuracağınız şebekeden Bağımsız Sistemler için hiç bir izin prosedürü bulunmamaktadır. Şebekeden Bağımsız Sistemler ile hemen elektriğinizi üretmeye bağlayabilirsiniz. Yazımızın konusu olan Evsel Güneş Enerjisi Sistemi Elektrik Üretimi izin süreçleri ise şebeke bağlantılı sistemler için geçerlidir.

Mevcutta elektrik şebekesine bağlı, her ay fatura ödediğiniz evinizde/yazlığınızda/çiftliğinizde elektrik faturası ödememek için, harcadığınız enerjiyi temiz kaynaklardan sağlayarak çocuklarınıza daha temiz bir dünya bırakmak için Güneş Enerjisi Sistemlerini kullanmaya karar verdiyseniz sisteminiz için izin almanız gerekmektedir. Esasen nasıl ruhsatlı bir ev yaptığınızda başvurular yaparak, resmi bir şekilde elektrik kullanımı için abonelik alıyorsanız buradaki prosedürde benzerdir.

10 kW Altı Yönetmelik

Evsel Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi izin süreçlerinin kolaylaşması “10 kw altı üretim yönetmeliği ” yayınlanmıştır.

Bu yönetmelik uyarınca;

  • Kurulu gücü 10 kilo-Watt’a kadar olan tesisleri kapsar
  • Başvurduğunuz aboneliğin kurulu resmi gücünden fazla başvuru yapılamaz (evinizin elektrik projesinde onaylı gücü neyse başvuru üst sınırınız bu olur )
  • Başvurunuz bir sonraki ay içerisinde cevaplanır
  • Kurulu gücü 3 kilo-Watt’a kadar tesisler için direkt kurulum izni verilir
  • Bu kapsamda üretilip-satışı yapılan elektrik vergiden muaf olacak ve herhangi bir muhasebesel işlem gerekmeyecektir.

Evsel Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi izin süreçlerinde yol haritamız olan “10 kW altı üretim yönetmeliği” kısaca yukarıdaki maddelerle özetlenebilir. Başvurular bulunduğunuz bölgedeki dağıtım şirketine yapılır.

Sistem için yeterli hat kapasitesi olup kurulabilir izni verildikten sonra (çağrı mektubu) projelendirmeleri yapılarak dağıtım şirketine onaylatılır. Bu işlemin sonucunda tesisinizin kurulumu yapılır ve kabul işlemleri gerçekle?ir.

İzin Süreçleri

Evsel Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi izin süreçlerinde basit olarak 4 adımda özetler isek ;

  1. Başvurunun yapılıp, kurulum izninin alınması
  2. Projelendirmenin yapılıp onaylatılması
  3. Kurulumun Yapılması
  4. Tesisin resmi kurumlara kabulünün yaptırılması

Bu basit 4 adım izlenerek Evsel Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi izin süreçleri tamamlanabilir.

Fons Solar olarak tüm bu süreçlerde uzman kadromuzla yanınızdayız.

Published On: Şubat 26th, 2021 / Categories: Ev İçin Güneş Enerjisi, Genel /